Gå till innehåll
2 Servicemeddelanden
2 Servicemeddelanden

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

”Vi är beroende av varandra för att utvecklas”

Kommun och politik
Publicerad:

Att skapa kontakter och dra nytta av andras kunskap och erfarenhet är en viktig nyckel för en levande landsbygd där nya idéer och projekt kan växa. Det menar Thomas Norrby, forskare inom landsbygdsutveckling vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. På måndag inleder han landsbygdsveckan med en föreläsning på Farstorps gård.

Personer som sitter och fikar runt ett bord i skogen

Om företag, föreningar och bygder ska kunna utvecklas behöver man ta del av varandras kompetenser. Ibland kan det handla om att prata med varandra exempelvis över en fika, ibland om att driva en fråga och ta initiativ till nya projekt.

– På landsbygden finns det kanske inte någon täthet i hur man bor, men det finns en täthet i relationerna. Och det är viktigt för utvecklingen, särskilt när det sker stora förändringar, då behöver vi varandra för att det ska bli kraft bakom, säger Thomas Norrby.

Hans önskan är att fler ska bli bättre på att utveckla sina kontakter och söka inspiration, både de nätverk man redan har och genom att titta på hur man gjort på andra håll.

– Ta vara på andras erfarenheter. Man behöver inte uppfinna hjulet själv.

Förståelse för olika roller

Mycket handlar också om att hitta förståelse kring vad man kan göra tillsammans, vad som är möjligt och vad olika roller kan bidra med.

– På landsbygden finns ett engagemang att vara med och bygga livet, ett engagemang som ibland varit av nöden tvunget. Man vet att ska det hända något så behöver man själv vara delaktig, vi är bra på att engagera oss. Däremot är vi ibland mindre bra på att engagera oss ihop med exempelvis kommunen. Ibland förutsätter vi att saker inte går och struntar i att fråga. Därför tror jag att det är viktigt att vi jobbar för att bygga broar som möjliggör dialog. I Vetlanda finns exempelvis en landsbygdsutvecklare och ett engagerat gäng som sysslar med samhällsutveckling, var inte rädd att kontakta dem.

Han poängterar också att det är viktigt att inte bli beroende av eldsjälar.

– Vi ska värna eldsjälarna och det viktiga arbete de gör, men vi ska inte luta oss tillbaka och låta dem ta på sig allt. Som människor och organisationer runt omkring behöver vi känna att vi också äger frågan. Annars är risken stor att hela bygden tappar när eldsjälarna försvinner.

Inspirerande exempel

På måndag finns Thomas Norrby på plats på Farstorps gård tillsammans med fyra av sina studenter för föreläsning och workshop på temat Nyttiga nätverk och klistriga kluster. Eventet är ett samarbete mellan Vetlanda kommun, SLU och Smålands Trädgård, en ekonomisk förening som verkar för att utveckla och lyfta bygderna kring Skirö, Stenberga, Nye, Näshult och Virserum. Norrby berättar att de under kvällen kommer att visa två exempel på landsbygdsutveckling som de hoppas kan inspirera. Det handlar dels om Nygarn utveckling på Gotland, dels om Fjärdhundraland utanför Enköping.

– Det är två intressanta case där vi kommer ha med oss företrädare på länk. På Gotland finns stor erfarenhet av landsbygdsutveckling där man ofta har med sig en känsla av kommunal frånvaro medan Fjärdhundraland handlar om besöksnäring och destinationsutveckling. Jag hoppas att det kan ge inspiration till människor som vill engagera sig lokalt. Vetlanda har ju en stor landsbygd och jag tycker att landsbygdsveckan är ett fint initiativ för att synliggöra varandra och hitta ett samspel mellan stad och bygd. Jag är väldigt nyfiken på Smålands Trädgård, så det ska bli kul att komma ner till Småland, säger han.

Thomas Norrbys tips till dig som vill engagera dig lokalt:

  • Prata med dina grannar, vilka frågor kan ni driva tillsammans?
  • Hur tänker andra? Gå på event och träffa andra människor som är engagerade i samma frågor som du.
  • Undersök vilka strukturer som redan finns. Lyft din fråga med befintliga föreningar.
  • Sök inspiration från andra. Googla runt för att hitta exempel regionalt, nationellt eller globalt.
  • Våga ta kontakt. Vem kan något om detta? Var lite enträgen, olika personer kan ha olika ingångar till samma fråga.

Kontakt

Tove Norrisson

Landsbygdsutvecklare, Kommunledningsförvaltningen

Telefon: 0383-72 44 38

E-post: tove.norrisson@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: Dag före julafton 2024-12-23
08:00 - 12:00