Vetlanda kommun logotyp

Lär dig mer om våtmark

Kommun och politik

Publicerad:

Våtmarker är viktiga för den biologiska mångfalden och hjälper naturen att hantera både översvämningar och torka. Under landsbygdsveckan anordnas en guidad tur vid våtmarken i Lillarp i Skirö, för dig som är nyfiken på vad våtmarker är och hur de fungerar eller som är markägare och själv funderar på att anlägga en.

översiktsbild över våtmark

Alldeles i närheten av Skirö finns numera en våtmark mitt i jordbruks­landskapet. Markägaren Martin Burman som är intresserad av naturvård har anlagt våtmarken med hjälp av LONA-bidrag, Lokala naturvårdssatningen, där ansökan görs via kommunen.

– Det är en plats där det är ganska blött och där man genom att titta på gamla kartor kunnat utläsa att det tidigare varit någon form av blötmark, säger naturvårds­­handläggare Hanna Karlsson.

Anpassad efter naturen

Området har schaktats ur och en vattenspegel har skapats som lockar både fåglar och betande djur. Syftet är att våtmarken ska vara fin att titta på samtidigt som det bidrar till flödesutjämning, vattenrening och biologisk mångfald. Projektet har pågått i ungefär två år och är nu inne i slutfasen med vissa mindre justeringar kvar.

– Det är ett bra exempel på hur man kan anlägga en våtmark som är anpassad efter de förutsättningar som finns på platsen och där man tar hänsyn till hur användningen varit historiskt, säger Hanna och berättar att det finns många olika typer av våtmarker.

Information om bidrag

Gemensamt för våtmarker är att de bidrar till att återställa balansen i naturen och gör det lättare att hantera exempelvis stora flöden vid kraftigt regn.

– Ungefär 90 procent av våtmarkerna i södra Sverige har dikats ur så det finns ett otroligt stort behov, säger Hanna.

Hon hoppas att alla som är intresserade av att veta mer om våtmarker och deras betydelse för naturen tar chansen att komma på fredagens infoguidning i Skirö. Samtidigt kan du som är markägare och som vill anlägga en egen våtmark få mer information om hur det kan gå till och vilka bidrag som finns att söka.

– Vi hoppas att många är nyfikna på detta. Och glöm inte gummistövlarna, säger Hanna.

Kontakt

Tove Norrisson

Landsbygdsutvecklare, Kommunledningsförvaltningen

Telefon: 0383-72 44 38

E-post: tove.norrisson@vetlanda.se