Vetlanda kommun logotyp

Gårdsrundan bjuder på lokalt mathantverk och mysiga miljöer

Kommun och politik

Publicerad:

Runt om i Vetlanda kommun finns en rad producenter, förädlare, öppna gårdar, restauranger och caféer som bjuder på fantastiska smakupplevelser och lokala råvaror. Under Gårdsrundan kan du besöka åtta av dem.

Närbild på ost, kex och sylt

För fjärde året i rad anordnas nu Gårdsrundan i Jönköpings län, en helg med maten i fokus. Tanken är att uppmärksamma de livsmedelsföretag som finns i länet och ge besökarna chans att upptäcka nya spännande utflyktsmål och smaker.
I Vetlanda sammanfaller Gårdsrundan med landsbygdsveckan. Helgen 14-15 september kan du besöka inte mindre än åtta lokala företag:

"En folkfest över generationerna"

– Gårdsrundan är ett trevligt initiativ och ett enkelt koncept för konsumenten att hitta nya och gamla ställen att besöka. Det har blivit en rörelse, en folkfest över generationerna, säger Judith Engkvist som driver Judith Bröd & Bakverk.
Hennes handelsbod i Vrånghult mellan Alseda och Karlstorp kommer att vara välfylld i helgen och blir det fint väder finns det också möjlighet att fika i trädgården.

– Vi har hästar, kaniner och höns som man kan hälsa på, det brukar var uppskattat. Och så blir det loppis och eventuellt några utställare av olika hantverk. Lite av varje helt enkelt, säger hon.

Judith i dörren till sin handelsbod

Judith håller öppet i sin handelsbod under helgens gårdsrunda.

Möjlighet att träffa djur blir det också i Loaklevs lustgård som drivs av Mikaela Rautio. Hon kommer bland annat att erbjuda ponnyridning och pyssel för barn samt möjlighet att få sina äpplen mustade. Det blir även författarbesök av barnboksförfattaren Frida Krantz.

Det är tredje året som Loaklevs lustgård är med i Gårdsrundan och Mikaela menar att det är något hon inte vill missa.

– Det är ett roligt arrangemang som lockar nya kunder och vi märker också att det är ett brett spann av gäster, från barnfamiljer till äldre par, säger hon.

Mikaela sitter på huk och gosar med sina getter

Hos Mikaela Rautio i Loaklevs lustgård kan besökarna hälsa på gårdens djur.

Draghjälp av varandra

Malin Dahlgren Leisjö som driver Ädelboa i Ädelfors är också hon med i Gårdsrundan för tredje året.

– Jag tycker att det är så roligt att nya besökare hittar hit, som annars kanske inte hade besökt Ädelboa. Det är så viktigt att genuint hantverk, hårt slit och små platser med mycket hjärta lyfts fram. I ett större sammanhang som det här så blir det mer lättillgängligt för allmänheten. Vi har draghjälp av varandra, det är guld värt, säger hon.

I den rustika och charmiga ”boa” i Ädelfors blir det bland annat premiär för årets äppelpaj.

– Vi inreder miljöer med hela hjärtat och vi älskar vår lite yviga trädgård där saker får vara lite som de faktiskt är. Vem har tid att rensa ogräs när man kan käka äppelpaj och tjöta med grannen?! Det här är vår plats på jorden, så vi hoppas att folk kommer hit och delar den med oss en stund.

Malin utanför Ädelboa

Malins Ädelboa är ett av åtta utflyktsmål att besöka under gårdsrundan.

Hitta bokstäver - vinn matkasse

Under Gårdsrundan kan du passa på att delta i vår bokstavstävling. Leta gömda bokstäver på varje besöksmål och sätt ihop ett så långt ord du kan så har du chansen att vinna en kasse fylld med produkter från de medverkande företagen. Mer information och tävlingstalong hittar du på plats.

Kontakt

Tove Norrisson

Landsbygdsutvecklare, Kommunledningsförvaltningen

Telefon: 0383-72 44 38

E-post: tove.norrisson@vetlanda.se