Vetlanda kommun logotyp

Helén Höijer är Årets landsbygdsbo 2024

Kommun och politik

Publicerad:

Bland 82 nominerade landsbygdsbor gick tre vidare till final. Därefter fick Vetlandas invånare rösta – och vinnare blev Helén Höijer från Landsbro, som med sitt outtömliga engagemang ännu en gång satt Landsbro på kartan.

Landsbygdsutvecklare Tove Norrisson räcker över en bukett blommor till Helén Höijer

En lycklig vinnare. Här får Helén Höijer ta emot priset Årets landsbygdsbo 2024 av kommunens landsbygdsutvecklare Tove Norrisson.

En bit sydväst om Vetlanda ligger den levande tätorten Landsbro. Här finns mataffär, skola, apotek, vårdcentral och en biosalong. På det stora hela är det en ganska vanlig ort – men genom ett stort engagemang och sina många idéer är Helen en av dem som håller byn vid liv. Genom Lannaskede Hembygdsförening driver hon nämligen allt från bokcirklar till historievandringar och släktforskning.

– Hembygdsföreningen är en stor del av mitt liv. Jag fick intresset från min farfar, som ofta berättade om hur det var förr, säger Helén Höijer.

– I 20-årsåldern ville min farmor dessutom ha hjälp med släktforskning, och på den vägen bar det av. Jag fick upp ögonen ordentligt för både hembygdsföreningen och släktforskning.

När kommunens landsbygdsutvecklare Tove Norrisson överraskar Helen med diplom, blommor och Vetlandakortet befinner hon sig i Landsbro på bokcirkel. Runt henne finns flera vänner som applåderar.

– Att vinna känns väldigt roligt. Jag är överrumplad och känner mig hedrad – både av vinsten och av att ha blivit nominerad. Jag vill tacka varenda en som röstat på mig, säger Helén.

Helén Höijer står med en bukett blommor och ett diplom i sina händer.

Varför tror du att just du vann?

– Jag har bott och levt i Landsbro i hela mitt liv, så jag känner många här. Jag tror att de uppskattar att jag engagerar mig i byn och skapar sammanhang där människor kan mötas.

Ett sätt att skapa mötesplatser är att driva ideella föreningar. Det kräver en hel del engagemang men är viktigt för att människor både i och från byn ska känna gemenskap, menar Helén.

– Till exempel så har vår hembygdsförening en medlemstidning som gör att även de som flyttat ut har en samhörighet med byn. Många gånger är tidningen deras enda kontakt med hembygden, vilket gör tidningen viktig för människor.

– Andra saker som håller byn vid liv är våra historievandringar, bokcirklar, studiecirklar och utställningar. Just nu har vi till exempel en utställning om bär och svampar som lockar till möten mellan människor.

Vikten av en tillhörighet

En annan del av hembygdsföreningens syfte är att bevara och lyfta fram allt som Landsbro är och har varit.

– Utan sin historia är det lätt att bli vilsen. Genom att förstå och dela med sig av en svunnen tid kan vi både ge människor en stabil grund att stå på och en mötesplats. Det är två viktiga delar i livet, avslutar Helén.

Bokcirkeln fortsätter och Helen slår sig ner bland vännerna runt bordet. Framåt ser schemat lika fullt ut som vanligt, och skulle en lugn stund uppstå så kommer Helen alltid på något nytt att göra för sitt Landsbro.

Motiveringen

”Helén Höijer är en sann ambassadör som jobbar ihärdigt år ut och år in för sitt Landsbro. Hon är aktiv i Lannaskede hembygdsförening och sprider kunskap om sin bygd. Genom sitt outtröttliga engagemang får hon även dem som inte bor kvar att känna en stor samhörighet med sin hembygd. Helén är en inspirationskälla för andra att engagera sig i ideella föreningar och genom sitt driv bidrar hon i allra högsta grad till ett levande Landsbro med omnejd.”

Kontakt

Tove Norrisson

Landsbygdsutvecklare, Kommunledningsförvaltningen

Telefon: 0383-72 44 38

E-post: tove.norrisson@vetlanda.se