Gå till innehåll
3 Servicemeddelanden
3 Servicemeddelanden

Mer yta för idrott med ny hall

Kommun och politik
Publicerad:

En ny idrottshall ska byggas intill Hasses sportcenter. Den nya hallen ska möta skolornas behov av hallyta för undervisning i idrott och hälsa samtidigt som föreningarna får ökad tillgång till ändamålsenliga lokaler.

bild på fasaden på Hasses sportcenter

Det handlar om en fullstor hall som kan delas av med en vikvägg och som innehåller tio omklädnings­rum samt ett lärarrum med åtta platser. Hallen ska byggas ihop med Hasses sportcenter genom en förbindelsegång. Hasses sport­center drivs av bolaget Vetlanda sporthall AB. Bolaget kommer även att ansvara för driften av den nya hallen.

Kommun­styrelsen beslutade nyligen att ge tekniska nämnden i uppdrag att bygga hallen, en investering i storleks­ordningen 55,5 miljoner kronor. Samtidigt avsätts 1,3 miljoner kronor för fastighetsdrift och städning. Utöver det tillkommer kostnader till bolaget för verksamhets­driften. Byggstart är planerad till hösten 2025.

Bättre förutsättningar för undervisning

Behovet av mer hallyta är stort från skolans håll.

– Vi har haft en brist på hallyta till flera skolor och det är trångt med tider, med en ny idrottshall ökar våra möjligheter att bedriva en kvalitativ och varierad undervisning som lever upp till kraven i läroplanen, säger Henrik Bjarnbäck, verksamhetschef i barn- och utbildnings­förvaltningen.

Hur lokalytorna ska användas är inte helt klart ännu och ska enligt Henrik Bjarnbäck att diskuteras med berörda idrottslärare. Den nya hallen kommer i första hand att användas i undervisningen på Withalaskolan och Njudungs­gymnasiet.

Utveckling för föreningslivet

Även från föreningarnas sida välkomnas beslutet om den nya hallen. Hvetlanda gymnastik­förening, som har en omfattande verksamhet för både barn och vuxna, har länge saknat ändamålsenliga lokaler och har tvingats släpa på tung utrustning inför och efter sina träningspass.

– För oss är det guld värt. Den nya hallen innebär fler träningstider och möjlighet att utveckla fler grupper, men framför allt är den nödvändig för att vi ska kunna hänga med i Sverigenivån när det gäller gymnastik. Så för oss är det en stor utveckling, säger Elsie Benkarcik, ordförande i Hvetlanda gymnastik­förening.

Hon berättar att föreningens medlemmar idag lägger mycket tid på att plocka fram och plocka undan material och utrustning. Tid som framöver kommer kunna läggas på att träna i stället.

Takhiss för tumblinggolv

I den nya hallen kommer föreningen att ha tillgång till både redskaps­förråd och föreningslokal. Det blir även en takhiss som med några enkla knapptryck sänker ner ett tumbling­golv, ett långt golv med mjuka mattor som ger gymnasterna utrymme att våga göra mer avancerade övningar. Genom att hissa upp tumbling­golvet i taket när det inte används kan ytorna användas på ett mer effektivt sätt. Den nya hallen får också en hoppgrops­del som är avskild från resten av ytan med en vikvägg. Föreningen går in och finansierar delar av utrustning och inredning.

– Det är inte helt klart ännu exakt hur det kommer att se ut, men det är något vi diskuterar mycket i styrelsen och som vi kommer söka pengar för. Vi är medvetna om att detta är vår chans, det är nu eller aldrig. Som förening har vi inte själva ekonomi att bygga en hel hall. Vi är jättenöjda att vi får vara med i detta, säger Elsie Benkarcik.

Grönytor förstärks

Föreningslivet har idag cirka 420 bokade timmar årligen i Mogärdeskolans gymnastik­sal, timmar som kommer att behöva flyttas över till andra hallar. Bland annat har Vetlanda karateklubb en omfattande barn- och ungdomsverksamhet. Fler föreningar har flaggat för ett utökat behov av tider, bland annat Vetlanda handbolls­förening.

En ny detaljplan för området är på gång och beräknas vara klar senare i år. Tanken är att den nya hallen ska bidra till de värden som redan finns i området. I samband med byggnationen ska korsningen Valhallavägen-Norra Esplanaden samt infarten till huvud­parkeringen byggas om. Det blir även en ny entré och en utökning av antalet parkeringsplatser. Utegymmet flyttas och grönytorna runt hallområdet förstärks för att ge en tydligare känsla av en naturlig entré till Norr­gårdens naturområde.

Kontakt

Jonas Fransson

byggprojektledare

Telefon: 0383-973 88

E-post: jonas.fransson@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00