Gå till innehåll
3 Servicemeddelanden
3 Servicemeddelanden

Mer betalt för nior som gör feriepraktik

Kommun och politik
Publicerad:

Ersättningen för feriepraktik för elever i årskurs nio höjs från 45 till 65 kronor i timmen. Det beslutade kommunfullmäktige och valde att höja budgeten för feriepraktiken till totalt 755 000 kronor.

Ledamöterna i fullmäktige i sammanträde

Feriepraktik är ett sätt för unga i årskurs nio samt årskurs 1 och 2 på gymnasiet att komma ut i arbetslivet under sommarlovet och få en första erfarenhet av att jobba. Tanken är också att feriepraktik ska fylla en social funktion, ge unga en menings­full sysselsättning under loven och möjlighet att tjäna egna pengar.

Det handlar om två arbetsveckor under lovet där arbetsdagarna är sex timmar. Tidigare har niorna fått 45 kronor i timmen som ersättning, medan gymnasie­elever fått 65 kronor. Nu ska det ändras och alla unga som gör feriepraktik ska tjäna lika mycket.

– Vi har sett att Vetlanda ligger lite lågt om man jämför med närliggande kommuner. En trend de senaste åren har varit att färre söker feriepraktik eller tackar nej till den plats de erbjuds och där är den låga ersättningen en orsak. Vi tror att en höjning av lägstanivån kan göra feriepraktik mer attraktivt, säger Malin Cederholm, enhetschef på socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet som handlägger feriepraktiken.

Budgeten höjs

Kommunfullmäktige tog under onsdagskvällen beslut om att höja budgeten för feriepraktik med 440 000 kronor till totalt 755 000 kronor. Det motsvarar ferie­praktik för 120 ungdomar. Kommunen ansöker om nationella medel till projektet, men det finns inga garantier för att få ersättning.

– Positivt att vi nu kan jobba vidare och utveckla så vi får så bra feriepraktik som möjligt och det gör vi i god samverkan med övriga förvaltningar, säger Malin .

Ansvaret för feriepraktiken kommer även fortsättningsvis att ligga på social­förvaltningens arbetsmarknadsenhet. Arbetet med att samla in ansökningar och matcha unga med en arbetsplats inför feriepraktiken 2025 startar under våren.

Fler beslut av kommunfullmäktige

Nya avgifter för bad

Fullmäktige beslutade också höja priserna för motionssim och allmänna bad i Bad & gyms anläggningar. Avgiften för ett besök blir 30 kronor för barn och unga och 60 kronor för vuxna. Bakgrunden till höjningen är att priserna legat på samma nivåer i många år och att justeringen ska hjälpa till att möta de ökade kostnader som inflationen medfört.

Motion om vegansk kost återremitterades

Frågan om vegansk kost i förskola och skola vållade mycket diskussion mellan politikerna på kommun­fullmäktiges sammanträde. Det slutade med att ärendet återremitterades till kommunstyrelsen för att tydligare klargöra lagstiftarens intentioner med närings­riktig kost i enlighet med skollagen och även hämta in ungdomsrådets syn på vegansk kost i skolan.

Vill du lyssna på diskussionen? Det finns inspelningar från fullmäktiges möten från 2022 och framåt Länk till annan webbplats..

Var med och påverka

Kommunfullmäktiges sammanträden är öppna för allmänheten. Mötena hålls tredje onsdagen varje månad, vanligen i sessionssalen i stadshusets entrévåning. Du kan även följa mötet direkt via webben eller titta på den inspelade sändningen i efterhand.

Som medborgare har du möjlighet att ställa frågor direkt till politikerna under allmän­hetens frågestund som är en stående punkt i början av varje fullmäktige­möte. Du behöver lämna din fråga till kommunkansliet eller till fullmäktiges ord­förande senast måndag klockan 12 samma vecka som sammanträdet. Du kan själv läsa upp din fråga under mötet eller få den presenterad av presidiet. Du måste vara närvarande för att frågan ska besvaras.

Nästa fullmäktigesammanträde är onsdagen den 16 oktober.

Kontakt

Robin Wallén Nilsson

Kommunalråd

Telefon: 0383-724481

E-post: robin.wallen-nilsson@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00