Vetlanda kommun logotyp

Ny stödgrupp för dig som har en närstående med beroendeproblematik

Omsorg och stöd

Publicerad:

Att vara anhörig till en person med skadligt bruk eller beroende av alkohol eller droger kan vara både tungt och ensamt. För dig som behöver stöd, en paus och att träffa andra i liknande situation erbjuder Vetlanda kommun en anhöriggrupp.

Två kvinnor står utomhus bredvid en vägg.

Anette Brindwall och Wictoria Kulas arbetar som behandlare inom socialförvaltningen och håller i anhöriggruppen.

I höstas hölls den första anhörig­gruppen på Gröna huset där deltagarna fick träffas, prata och samla ny kunskap under ledning av erfarna behandlare.

– I den utvärdering som gjordes efteråt tyckte många att det var skönt att förstå att man inte är ensam, att tala öppet och få ett utbyte av varandra tar bort lite av det stigma och den skam som många känner. Det väckte också reflektion kring att våga göra annorlunda och stärkte känslan av jag också är viktig i relationen, säger Malin Cederholm, enhetschef på social­förvaltningen.

Gruppträffarna fokuserar bland annat på att förbättra relationer, men också om att höja den egna livskvaliteten och hälsan.

– Att leva med någon som har ett skadligt bruk eller beroende påverkar måendet överlag. Hur man tar hand om sig själv i detta är därför en viktig del, därför tar vi exempelvis upp gränssättning och kommunikation, säger Anette Brindwall som är behandlare och håller i gruppträffarna tillsammans med kollegan Wictoria Kulas.

Nio träffar under våren

I februari drar nästa omgång av anhörig­gruppen igång. Träffarna sker under nio tillfällen varannan tisdag. Anhörig­gruppen omfattas av sekretess, allt som sägs stannar i gruppen och ingenting journalförs. Det är helt gratis och vem som helst kan anmäla sig.

– Anhörig­begreppet i det här fallet är väldigt brett och inte begränsat till den närmaste familjen. Det kan vara partners, föräldrar och syskon, men du kan stå nära en person även som exempelvis kusin, vän eller granne. Gruppen vänder sig till dig som behöver stöd och verktyg, du får hjälp att hjälpa dig själv, säger Anette.

Många människor påverkas

I Vetlanda kommun får idag ett hundratal personer årligen stöd via öppenvården för beroende av alkohol, droger eller spel om pengar. Men Malin Cederholm menar att det finns ett stort mörkertal.

– Det är ett utbrett problem, de vi känner till är de som vänder sig till socialtjänsten. Man brukar säga att varje person har runt fem personer i sin närhet, så det är ett stort antal människor som påverkas, säger hon.

Vill du vara med i eller veta mer om anhöriggruppen kan du anmäla dig via kommunens e-tjänst. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Malin Cederholm

enhetschef socialförvaltningen

Telefon: 0383-964 42

E-post: malin.cederholm@vetlanda.se