Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

Landbygdsutveckling

I Vetlanda kommun bor cirka 50 procent av invånarna på landsbygden. Det säger sig självt att det är en del av kommunen där utvecklingen av service i form av skola, butiker, kollektivtrafik och omsorg är nog så viktig som den i centralorten.

På Vetlanda kommuns landsbygd finns ett nät av tätorter med fler än 200 invånare. Björköby, Ekenässjön, Holsbybrunn, Korsberga, Kvillsfors, Landsbro, Myresjö, Pauliström, Sjunnen och Skede. För de boende på landsbygden är tätorterna avgörande för tillgången till service i form av butiker, skola, vård, omsorg och kollektivtrafik. Dessa serviceorter kan också fungera som en viktig servicepunkt för boende utanför kommunen.

Bo på landsbygden

Det råder bostadsbrist på landsbygden, samtidigt som det inte lyser i alla fönster. I Vetlanda kommun vill vi slå ett slag för en levande landsbygd där servicen och mötesplatserna finns kvar. Därför genomför vi en boendeinventering. För att fler ska kunna flytta till vår fina landsbygd behövs fler boendemöjligheter.

Äger du en fastighet eller är du intresserad av att äga en? I vår boendeinventering samlar vi information från dig som vill flytta till Vetlanda kommuns landsbygd och från dig som äger fastigheter som du kan tänka dig att sälja eller hyra ut.

Som kommunal organisation har vi inga intentioner att agera mäklare, men vi vill väcka en tanke hos dig om att det skulle kunna finnas personer som är intresserade av att bo i din fastighet. Är du intresserad av att föra en dialog med oss och berätta din historia? Då får du gärna fylla i vår boendeenkät och hjälpa oss att lösa boendefrågan i kommunen.

Bidrag för landsbygdsutveckling

Det finns flera olika typer av bidrag som du som bor eller verkar på landsbygden kan söka.

Astrid Lindgrens Hembygd stöttar projekt där näringslivet, ideella och offentliga organisationer arbetar tillsammans för att utveckla sina landsbygder.

Du kan söka både projektstöd och paraplyprojekt fram till 2027.

Har du en projektidé och vill ansöka, läsa om andra projekt eller bara är nyfiken på att lära dig mer hittar du mer information på Astrid Lindgrens Hembygds hemsida Länk till annan webbplats..

Vetlanda kommun är inte längre är en del av Leader Linné Småland, men företag, föreningar, organisationer och myndigheter kan söka mikrostöd till och med 2024. Dessa mikrostöd är för Ungas engagemang och Startgas.

Du hittar mer information om hur du ansöker om finansiering på Leader Linnés hemsida Länk till annan webbplats..

Hemsändningsbidrag

Idag finns butiker i Ramkvilla, Stenberga, Korsberga och Kvillsfors som erbjuder hemsändning av varor. Genom att erbjuda de invånare som bor i eller omkring dessa orter en möjlighet att få varor levererade till bostaden tillhandahåller butikerna en god service till konsumenterna. Samtidigt som en ökad omsättning kan innebära att butiken får en möjlighet att leva vidare på landsbygden.

Livsmedelsbutiker på landsbygden kan ansöka om hemsändningsbidrag. Syftet med hemsändningsbidraget är att trygga varuförsörjningen på landsbygden genom att livsmedelsbutiker kan leverera varor till fast boende i glesbygd

Regler för hemsändningsbidrag:

  • hemsändningen avser hushåll med längre än 2 kilometer till närmaste livsmedelsbutik.
  • ersättning kan även ges vid hemsändning till personer med kortare avstånd om särskilda skäl föreligger
  • bidrag ges för maximalt två leveranser per hushåll och vecka
  • hemsändningen organiseras av butiksinnehavare/livsmedelshandlare på lämpligt sätt
  • hemsändningen gäller från den livsbutik som är närmast bostaden och som erbjuder denna service
  • bidrag ges endast för hemsändning till åretruntboende

Varje år ingår Vetlanda kommun ett samarbete med olika företag, butiker eller turistattraktioner. Tanken är att information om kommunen och alla besöksmål ska vara lättillgänglig utanför centralorten och då framför allt där turister rör sig.

Du hittar mer information om våra InfoPoints på vår sida om turistinformation.

I Vetlanda kommun finns ett stort och brett föreningsliv, med ett utbud för såväl filatelisten som den idrottsintresserade. Här finns hembygdsföreningar i så gott som varje by och ett idrottsliv med allt från bredd till elit.

Läs mer om vilka föreningar som finns, hur du själv bildar en förening eller vilka bidrag som går att söka här.

Vartannat år arrangerar Vetlanda kommun en landsbygdsvecka, full av aktiviteter runt om i landsbygderna, självklart med just landsbygder i fokus. Landsbygdsveckan är till för att lyfta våra fina landsbygder och alla människor som bor i Vetlanda kommun.

Landsbygdsveckan arrangeras den 9–15 september 2024. Läs mer om veckan och aktiviteterna.

Under Landsbygdsveckan 2020 korades för första gången Årets Landsbygdsbo av invånarna i Vetlanda kommun. Utmärkelsen går till en person som lever eller verkar på landsbygden, som är en inspiration för andra, som gjort ett avtryck på landsbygden, är en god ambassadör, är engagerad och bidrar till en levande landsbygd. Utmärkelsen Årets Landsbygdsbo delas ut årligen.

Dessa personar har utsetts till Årets Landsbygdsbo:

  • 2020: Mickan Thor, Nävelsjö-Kärr
  • 2021: Joakim Freijd, Björköby
  • 2022: Judith Engqvist, Vrånghult
  • 2023: Mikaela Rautio, Loaklev
  • 2024: Helén Höijer, Landsbro

I Vetlanda kommun finns nio kommundelsråd som har till uppgift att främja kontakten mellan kommunens förvaltningar och kommundelarna. Ett viktigt uppdrag är också att framföra lokala synpunkter och önskemål.

Kommundelsråden har fem ledamöter som väljs av kommunfullmäktige. Ledamöterna ska bo i den kommundel de representerar.

Läs mer om kommundelsråden här.

Vetlanda kommun är en stor kommun med mängder av små tätorter och byar. Flera av dem har aktiva föreningar och driver lokala webbplatser. Saknar du en hembygdsförening eller ort som du vet har en egen webbplats? Kontakta då kommunens landsbygdsutvecklare.

Du kan också läsa mer om vad som händer i Skirö, Nye, Stenberga och Näshult hos Smålands trädgårds ekonomiska förening Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad:

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00