Ansök till plats för ditt barn i förskola eller pedagogisk omsorg i god tid, tidigast sex månader i förväg. Det underlättar vår planering och möjligheten för dig att få den plats till ditt barn som du önskar.
Ansök om förskola eller pedagogisk omsorg Länk till annan webbplats.
Oavsett om du vill att ditt barn ska gå i kommunal eller fristående förskola eller pedagogisk omsorg ansöker du via kommunens e-tjänst. När du ansöker väljer du vilken förskola eller pedagogisk omsorg du önskar att ditt barn ska ha. Ange flera alternativ då det kan vara fullt på ditt förstahandsval. Hälsa gärna på i olika verksamheter innan du gör ditt val. Du kan också ta del av Skolverkets guide om vad du kan tänka på när du väljer förskola Länk till annan webbplats..
Om du ansöker om plats på förskola och ditt barn är 3–5 år behöver du välja om ditt barn ska gå i ordinarie förskola (avgift) eller allmän förskola (gratis).
Är du och din familj på väg att flytta till Vetlanda kan du ansöka om plats redan innan ni flyttat hit.
Ansök om förskola eller pedagogisk omsorg Länk till annan webbplats.
Du kan bo i en kommun och ha förskoleplats i en annan kommun. Använd våra e-tjänster för att ansöka om plats.
Bo i Vetlanda kommun och ansök om plats i annan kommun Länk till annan webbplats.
Bo i annan kommun och ansök om plats i Vetlanda kommun Länk till annan webbplats.
Huvudregeln är att plats fördelas efter ansökningsdatum. Ett nytt syskon går före i barnomsorgskön för att få plats på samma förskola eller pedagogisk omsorg som det äldre syskonet. Barn i behov av särskilt stöd för sin utveckling har också förtur och erbjuds plats där barnets behov bäst kan tillgodoses.
Läs även vår servicedeklaration om besked för barnomsorgsplats.
Du får ett erbjudande om plats vid en förskola eller pedagogisk omsorg senast sex veckor innan barnet ska börja.
Du måste svara i tid på erbjudandet. Om du inte svarat när svarstiden går ut tas erbjudandet bort och du måste göra en ny ansökan.
Det placeringsdatum du får i erbjudandet kan som mest flyttas fram två veckor.
När du har tackat ja till platsen, blir du kontaktad av den verksamhet där ditt barn ska gå.
Uppge din inkomst via våra e-tjänster så att du får rätt avgift.
Om du inte får den förskola du önskat i första hand kan du stå kvar i omplaceringskö. Omplaceringar sker i första hand i augusti kommande läsår.
Om du tackar nej avslutar vi din ansökan och du behöver skicka in en ny ansökan när du behöver plats.
Den första tiden på förskola och pedagogisk omsorg kallas introduktion. Den är viktig både för dig, ditt barn och de som ansvarar för omsorgen. Introduktionen tar upp till två veckor och du som förälder behöver räkna med att tillbringa en del tid tillsammans med ditt barn i den nya miljön, särskilt i början.
Introduktionen räknas som placeringstid så ange datumet när du vill börja introduktionen som önskat placeringsdatum när du ansöker. Du betalar avgift även för introduktionen.
Om du som vårdnadshavare är föräldraledig, har graviditetspenning eller är arbetssökande gäller särskilda regler för barnomsorgen.
Ditt barn har rätt att vara på förskolan eller i pedagogisk omsorg upp till 15 timmar per vecka om du är föräldraledig för annat barn, har graviditetspenning eller är arbetssökande.
Du betalar avgift för platsen enligt den ordinarie taxan.
Om ditt barn är 3–5 år får du ett avdrag på din faktura för allmän förskola varje månad.
De 15 timmarna schemaläggs i samråd med vårdnadshavare och personal utifrån verksamhetens förutsättningar.
Om du studerar under din föräldraledighet har du forfarande bara rätt till 15 timmar i förskolan. Annars måste du ta tjänstledigt på grund av studier.
Studerar du på heltid har du rätt till vanlig förskola.
Vid så kallade självstudier kan barnet vara på förskolan maximalt åtta timmar per dag om du studerar på heltid. Du anpassar barnets tid utefter båda vårdnadshavarnas schema.
Om du studerar under din föräldraledighet har du rätt till 15 timmar i förskolan. Annars måste du ta tjänstledigt på grund av studier.