Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

Ny rapport ger bredare bild av vad barn och unga i Vetlanda behöver

Kommun och politik
Publicerad:

Vad krävs för att barn och unga i Vetlanda ska få trygga och jämlika förutsättningar att växa upp och utvecklas. Det har varit centralt när Vetlanda kommun tagit fram en barn­konsekvens­analys som bland annat bygger på forskning och barns egna tankar.

Man med häfte i handen utanför stadshusets entré

Utvecklingsstrateg Anders Dahlén har hållit ihop arbetet med barnkonsekvensanalysen där de flesta kommunala förvaltningar varit involverade.

Barnkonsekvens­analysen handlar om att få en bild av nuläget men också att undersöka hur behoven ser ut. Arbetet har pågått under hela året och involverat de flesta kommunala förvaltningar.

– Det är ett kommun­övergripande arbete som letts av en arbets­grupp med representanter från skolan, social­tjänsten, vård och omsorg och kultur och fritid. Även hälso- och sjukvårdens verksamheter som BVC, barn- och ungdomshälsan och BUP har funnits med. Sen har vi lyft in andra delar och kompetenser också, som planavdelningen och kulturskolan. Och inte minst har vi inhämtat information från barnen själva och deras föräldrar, säger utvecklings­strateg Anders Dahlén som varit den som hållit ihop arbetet.

– Vi har samhälls­utmaningar som vi behöver hantera tillsammans. Det handlar bland annat om en förändrad befolkningsstruktur med fler äldre och färre yngre, om människors mående och om vikande skolresultat. Barns mående, lärande och utveckling hänger ihop, det är inte bara skolan som påverkar utan alla delar; hur man har det på fritiden och vilket stöd man får hemma.

Konkreta förslag

Bakgrunden till arbetet är införandet av en ny socialtjänstlag som träder i kraft nästa sommar. Vetlanda kommun har varit pilotkommun och med stöd från SKR, Sveriges kommuner och regioner, tagit fram barnkonsekvensanalysen som en del i den nuläges- och behovsanalys som samtliga kommuner i landet behöver göra inför omställningen.

– Som kommun ska vi alltid utgå från barnets bästa i vårt arbete. Med barnkonsekvensanalysen har vi kunnat konkretisera behoven. Dels handlar det om att stärka sådant vi redan gör, men också om att fånga upp förslag så att de blir allas angelägenhet.

Han menar att en viktig effekt av arbetet har varit just samverkan och att hitta förståelse mellan olika kommunala verksamheter kring vad man kan göra tillsammans.

Totalt finns ett trettiotal förslag i rapporten. Anders Dahlén beskriver det som en bruttolista där vissa förslag är konkreta medan andra är mer visionära och kräver politiska beslut.

– Det finns flera förslag som redan rullar på, exempelvis inom skolans systematiska kvalitetsarbete. Det säger ju barnen också i rapporten; att de vill ha en skola med bra kvalitet som hjälper dem att lyckas, säger Anders.

Han beskriver rapporten som ett viktigt underlag för förvaltningarna att ha med sig i sitt fortsatta arbete.

Läs hela rapporten - Barnkonsekvensanalys Vetlanda kommun 2024. Pdf, 2 MB.

Kontakt

Anders Dahlén

Utvecklingsstrateg, Barn och utbildningsförvaltningen

Telefon: 0383-972 60

E-post: anders.dahlen@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00